Waar vaak producenten en retailers het podium krijgen, belichtte Rescek de minder zichtbare maar complexe rol van de groothandel. METRO AG is actief in 33 landen en richt zich voornamelijk op horecaondernemers. Naast klant van producenten is METRO met zijn uitgebreide huismerken ook zelf producent.
Verpakkingsstrategie in internationaal perspectief
Rescek ging in op de strategie van METRO om de verpakkingsportefeuille te verduurzamen. De focus ligt op een uniforme aanpak voor eigen merkproducten, waarbij massa-efficiëntie, vereenvoudiging van het verpakkingsontwerp en betere zichtbaarheid in het schap centraal staan. In plaats van retailverpakkingen in kleine volumes, werkt METRO met grootverpakkingen zoals 5 of 25 kg.
Concrete doelen voor 2030
METRO streeft ernaar om in 2030 10.000 ton minder plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken en 30% gerecycled plastic toe te passen. Ook wil het bedrijf EPS en PVC volledig elimineren. ‘EPS blijft een uitdaging, zeker voor verse vis uit Noorwegen waar het standaard wordt gebruikt vanwege de isolerende eigenschappen’, aldus Rescek.
Recycling en hergebruik centraal
Alle verpakkingen moeten in 2030 volledig recyclebaar, herbruikbaar of thuis composteerbaar zijn. In landen waar composteerbare inzamelsystemen ontbreken, kiest METRO bewust voor thuis composteerbare alternatieven. Waar zwart plastic vervangen wordt door papier of karton, gelden eisen zoals certificering of minimaal 70% gerecycled materiaal.
Complexe wetgeving per land
De spreker benadrukte de juridische complexiteit waarmee een internationale speler te maken heeft. Nationale wetgeving verschilt sterk, vooral rond sorteerinstructies, statiegeldsystemen en taalvereisten. ‘Soms mogen Oekraïens en Russisch niet op één verpakking staan, elders geldt een plasticbelasting of verplichte piktogrammen.’
Voorbeeld: 5 liter azijnfles
Een praktijkvoorbeeld illustreerde hoe METRO in samenwerking met leveranciers HDPE-flessen voor azijn verving door PET met 50% recyclaat. Dat leverde niet alleen een reductie op van 72% virgin plastic, maar ook logistieke voordelen zoals meer flessen per pallet en minder CO₂-uitstoot door efficiënter transport.
.png?width=682&height=1024&name=Ana%20Rescek_image%202021%20(002).png)
Data als sleutel tot verandering
Volgens Rescek is databeheer cruciaal voor toekomstbestendig verpakkingsbeleid. METRO gebruikt een eigen datasysteem waarin leveranciers verpakkingsinformatie verplicht moeten invoeren. ‘Zonder betrouwbare data kunnen we geen rapportages maken voor PWR, EPR, CSRD en andere wetgevingen’, stelde ze.
Digitalisering en DPP in opkomst
Hoewel METRO nog niet werkt met een volwaardig digitaal productpaspoort, wordt er wel geëxperimenteerd met systemen zoals HolyGrail. Volgens Rescek is harmonisatie van labels minstens zo belangrijk als digitalisering: ‘Zolang elk land zijn eigen pictogrammen eist, blijft het voor de consument én voor ons verwarrend.’
Samenwerken in de keten
Rescek sloot af met de oproep om meer samen te werken in de keten. Verandering vraagt om afstemming tussen producenten, verpakkingsleveranciers, distributeurs en retailers. ‘We zien de PWR niet als een last, maar als een kans om beter inzicht te krijgen en samen stappen te zetten naar duurzamere verpakkingen.’