‘De plastictaks is vooral een pesttaks’, zegt SP-Kamerlid Jimmy Dijk die de motie tegen de plastictaks indiende. ‘Het legt de rekening voor klimaatbeleid eenzijdig bij de consumenten en de kleine ondernemers, terwijl het bij de grote producent gelegd zou moeten worden. Mensen houden veel te weinig over om de rekeningen van te kunnen betalen, terwijl bedrijven 327 miljard aan winsten boekten vorig jaar. Het zijn de producenten die gedwongen moeten worden om te verduurzamen. Het is daarom goed en rechtvaardig dat de Tweede Kamer ons nu steunt.’
‘Plastictaks is onuitvoerbaar’
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zegt dat de toeslag op plastic wegwerpbakjes en andere regels om het weggooien van plastic terug te dringen, niet te handhaven zijn. ‘Ze zijn fraudegevoelig en niet uitvoerbaar’, aldus de Inspectie.
Omdat de regels zo onduidelijk en ingewikkeld zijn, is het naleven ervan moeilijk of zelfs onmogelijk. Zo wisselt het bedrag dat ondernemers voor de toeslag rekenen, en houden sommigen zich er zelfs helemaal niet aan. De toeslag maakt producten daardoor wel duurder voor de consument, maar leidt niet tot verduurzaming. SP-Kamerlid Jimmy Dijk meent daarom dat producenten gedwongen moeten worden tot verduurzaming.
Kamermeerderheid
Een Kamermeerderheid steunt de motie van de SP die het kabinet vraagt de plastictaks zo snel mogelijk af te schaffen. Volgens de Kamer verhoogt de maatregel alleen maar de prijs van producten voor mensen, en draagt het niet bij aan verduurzaming.
Ook de VVD keert zich nu tegen de plastictaks. Opmerkelijk omdat VVD-bewindslieden in het kabinet er eerder wel mee akkoord gingen. ‘Dit is gewoon consument en ondernemertje pesten’, aldus VVD-Kamerlid Silvio Erkens. ‘En daar zijn wij tegen.’
Ook Denk, BBB, de SGP, groep Van Haga, PVV, FvD, JA21 en BIJ 1 keren zich tegen de plastictaks.