Volgens het European Plastics Pact moeten kunststofverpakkingen tegen 2025 voor 30 procent uit gerecycled materiaal bestaan en 100 procent recyclebaar zijn. Voor typische materialen voor dunwandige voedselverpakkingen, zoals polyolefinen of polystyreen, is dit een grote uitdaging. Deze materialen hebben nog geen goedkeuring van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) gekregen, en zelfs als ze dat op korte termijn zouden krijgen, zou het moeilijk zijn om snel voldoende zuivere recyclaten te verkrijgen. Gerecycled PET (rPET) biedt hier een oplossing, omdat de EFSA verschillende recyclingmethoden voor PET heeft goedgekeurd, waardoor rPET in grote hoeveelheden beschikbaar is in Europa.
Logische stap
Jeroen Langenberg, CEO van Intopack, benadrukt dat rPET de volgende logische stap is in hun streven naar duurzaamheid. Sommige supermarkten vragen al specifiek om rPET als verpakkingsmateriaal. De verpakkingsmaterialen zijn een belangrijk onderdeel geworden van de duurzaamheidsstrategie van de detailhandel om het vertrouwen van consumenten te winnen.
Om het potentieel van rPET te benutten, heeft Intopack een ontwikkelingsproject gestart met verpakkings- en recyclingexpert ALPLA. Een van de eerste klanten die rPET-materiaal van Intopack gebruikt, komt uit Scandinavië en is bezig met de marktintroductie van nieuwe verpakkingen voor salades en spreads.
Voordelen rPET
Dunwandige verpakkingen van rPET zijn geschikt voor koude voedingsmiddelen zoals salades, spreads en zuivelproducten. Deze verpakkingen bieden zelfs specifieke voordelen ten opzichte van polypropyleen (PP), zoals een 15 keer betere zuurstofbarrière, wat resulteert in een langere houdbaarheid van voedingsmiddelen. Intopack onderzoekt ook de mogelijkheid om rPET te combineren met een EVOH-laag voor een nog betere barrière.
Een ander voordeel van rPET is de flexibiliteit van het materiaal. Het splijt niet wanneer de verpakking wordt samengedrukt, dankzij de precisie van de e-speed spuitgietmachine. Omdat gerecyclede materialen over het algemeen meer variabiliteit vertonen dan nieuw materiaal, is de machine uitgerust met iQ weight control, een intelligent assistentiesysteem dat de kwaliteitsbeïnvloedende parameters aanpast aan de actuele omstandigheden voor elke cyclus.
Op bestaande verpakkingslijnen
Intopack streeft naar maatvastheid om ervoor te zorgen dat de voedselcontainers die ze produceren van het nieuwe materiaal soepel en veilig kunnen worden gebruikt op de bestaande vulmachines van hun klanten. Ze zijn van plan de wanddikte bij de overstap naar rPET verder te verminderen om te voorkomen dat de verpakkingen zwaarder worden.
Nieuwe machine
Om hun klanten echt circulaire voedselverpakkingen te bieden, heeft Intopack al een nieuwe e-speed spuitgietmachine besteld bij ENGEL, geconfigureerd om zowel rPET als PP te verwerken. Dit geeft hen de flexibiliteit om in te spelen op de marktvraag, ongeacht hoe snel rPET terrein wint.
Naast grote klanten die op de lange termijn bestellen, heeft Intopack klanten die in kleinere hoeveelheden bestellen, evenals een succesvolle online winkel in de B2C-sector. De snelheid waarmee rPET wordt aangenomen in dunwandige verpakkingen zal echter grotendeels worden bepaald door ontwikkelingen op het gebied van grondstoffen en politieke beslissingen.
Aparte materiaalstromen
Een andere uitdaging is de zuiverheid van gerecyclede materialen. Om echt circulaire stromen te creëren, zijn aparte materiaalstromen nodig voor voedsel- en niet-voedselverpakkingen. Dit zal leiden tot een breed scala aan circulaire systemen, van 'fles naar fles' tot 'beker naar beker'.
Langenberg: ‘De retailsector vraagt zich nu al kritisch af hoe de kwaliteit van gerecyclede materialen op lange termijn kan worden gewaarborgd. Intopack is in contact met lokale recyclingbedrijven in Scandinavië om de kwaliteit van rPET te verzekeren.’ Hij benadrukt de verantwoordelijkheid om het potentieel van rPET te benutten zonder fouten te maken. Het is van cruciaal belang dat de handel en de consument kunnen vertrouwen op echt duurzame en veilige verpakkingen. Deze inzet voor eerlijkheid en duurzaamheid is de leidraad voor Intopack in de reis naar een circulaire toekomst.