De realisatie van deze mijlpaal is het resultaat van samenwerking tussen meerdere partijen in de waardeketen. Het recycleproces omvat verschillende stappen, waaronder geavanceerde NIR-scheidingstechnieken, hete wassingen, vloksortering, smeltfiltratie en pelletisering. Cruciaal hierbij is de “super clean process”-technologie van INEOS Styrolution, die door de EU (verordening 2022/1616) is erkend als een innovatieve methode. Hierdoor wordt het mogelijk om polystyreen van voedselkwaliteit te recyclen, een eigenschap die tot nu toe voornamelijk geassocieerd werd met gerecyclede PET-flessen.
Duurzaam en circulair polystyreen
De gerecyclede polystyreenmaterialen behouden dezelfde fysieke eigenschappen als conventioneel geproduceerd polystyreen. Strenge kwaliteitscontroles en uitgebreide analyses zijn uitgevoerd om de veiligheid en functionaliteit van de materialen en de bekers te waarborgen. De milieubelasting van het gerecyclede materiaal is volgens INEOS aanzienlijk lager dan die van conventionele alternatieven.
Consumententest
In het voorjaar van 2024 heeft INEOS Styrolution in samenwerking met Unternehmensgruppe Theo Müller een eerste consumententest uitgevoerd. Hierbij werden enkele honderden yoghurtbekers van gerecycled polystyreen gevuld en getest in een interne proef.
Uit de test bleek dat 90% van de deelnemers bereid was het product te kopen. Tevens werd geaccepteerd dat gerecyclede bekers visueel kunnen verschillen van reguliere exemplaren, bijvoorbeeld in kleur.
Voldoet aan PPWR regelgeving
Tijdens de "Dresdner Verpackungstage" presenteerden vertegenwoordigers van INEOS Styrolution en Theo Müller de technologie. Volgens Dr. Frank Eisenträger, ECO & Market Development Manager bij INEOS Styrolution, voldoet deze ontwikkeling aan de nieuwe EU-vereisten voor verpakkingen en verpakkingsafval (PPWR).
Lena Lembach van Unternehmensgruppe Theo Müller voegde toe dat deze innovatie ook bijdraagt aan de reductie van de CO₂-voetafdruk.
De yoghurtbekers zullen begin 2025 in de schappen van Lidl-supermarkten verschijnen.