‘Hoogwaardige plasticrecycling door sortering moet de norm worden’

‘Hoogwaardige plasticrecycling door sortering moet de norm worden’

Een onderzoek in Zweden laat zien dat er grote verschillen zijn in klimaatvoordelen tussen verschillende manieren om plastic verpakkingen te recyclen. Volgens het onderzoek heeft het zogenaamde downcycling een bijna even grote impact op het klimaat als het verbranden van plastic.

Het IVL Swedish Environmental Institute, Swedish Plastic Recycling en levenscyclusanalyse-onderzoeker Tomas Ekvall tonen in een nieuw wetenschappelijk rapport aan dat hoogwaardige materiaalrecycling door geavanceerde sortering een aanzienlijk lagere klimaatimpact heeft dan materiaalrecycling zonder sortering, vaak downcycling genoemd. Downcycling heeft feitelijk een bijna even grote impact op het klimaat als het verbranden van plastic. Uit het nieuwe rapport blijkt dat er behoefte is aan strengere eisen en adequatere instrumenten.

 

Verschillende recyclingmethoden onderzocht

Het onderzoek is het eerste in zijn soort dat verschillende recyclingmethoden voor mechanische recycling vergelijkt door middel van een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) met de nadruk op emissies in de gehele kunststofwaardeketen. De waardeketen omvat de winning van grondstoffen, de productie van materialen, het beheer van afval en de productie van energie.

De deskundigengroep heeft hoogwaardige materiaalrecycling door geavanceerde sortering van verschillende soorten kunststof vergeleken met materiaalrecycling zonder sortering (downcycling). De berekeningen van de CO2-uitstoot zijn gemaakt op basis van drie scenario's voor de verwerking van plastic verpakkingen van Zweedse huishoudens (exclusief PET met statiegeld):

  1. Referentiescenario: Directe verbranding met energieterugwinning, d.w.z. geen sortering en materiaalrecycling
  2. Downcycling: gemengd plastic afvalmateriaal wordt zonder sortering gerecycled tot bijvoorbeeld kunststof spoorbielzen, verkeerspaaltjes of kunststof bankjes.
  3. Hoogwaardige materiaalrecycling door geavanceerde sortering: sortering van gemengd kunststofafval waarbij elk kunststoftype (polymeerfractie) apart wordt gerecycled, op basis van wat vandaag de dag technisch en praktisch mogelijk is.

 

Site Zero

Het onderzoek is onder meer gebaseerd op gegevens van de Zweedse Plastic Recycling-fabriek Site Zero. Uit de resultaten blijkt dat downcycling de klimaatimpact slechts met 4 procent vermindert vergeleken met het referentiescenario van verbranding zonder materiaalrecycling.

Wanneer hoogwaardige recycling door geavanceerde sortering wordt vergeleken met het referentiescenario, wordt de klimaatimpact met 27 procent verminderd.

 

Hergebruik plastic

‘De resultaten van het onderzoek laten zien dat hoogwaardige recycling door geavanceerde sortering beter is voor het klimaat dan downcycling’, zegt Rickard Jansson, ontwikkelingsingenieur bij Swedish Plastic Recycling en deelnemer aan de deskundigengroep. ‘Naast het verminderen van de emissies bij verbranding, maakt deze methode het mogelijk om grote delen van het gerecyclede materiaal opnieuw te gebruiken in nieuwe kunststofverpakkingen of andere hoogwaardige kunststofproducten. Hierdoor is er minder behoefte aan nieuw plastic uit fossiele grondstoffen, wat leidt tot een efficiënter gebruik van plastic.’

 

Behoefte aan strengere eisen

De huidige regelgeving voor het recyclen van plastic verpakkingsafval in Zweden geeft voorrang aan recycling boven verbranding, maar houdt geen rekening met de effecten van verschillende recyclingmethoden op het klimaat, de hulpbronnenefficiëntie en de mogelijkheid van meer circulariteit.

‘Met dit inzicht moeten we de eisen snel aanscherpen en adequate controle-instrumenten invoeren’, meent Mattias Philipsson, CEO van Swedish Plastic Recycling. ‘Hoogwaardige materiaalrecycling door geavanceerde sortering moet de norm worden, anders blijven we hangen in een lineaire economie met een grote impact op het klimaat en verspilling van hulpbronnen.’

Hij benadrukt verder dat: ‘Dit zal van cruciaal belang zijn voor Zweden om zijn klimaatdoelstellingen te bereiken en voor ons om de markt te kunnen voorzien van gerecyclede grondstoffen in overeenstemming met de EU-eisen (PPWR). Hoogwaardige materiaalrecycling door geavanceerde sortering is een voorwaarde voor een circulaire kunststofeconomie.’

 

Conclusies met internationale impact

De conclusies van het rapport zijn ook internationaal relevant. De EU heeft namelijk al aangegeven dat toekomstige recyclingvereisten gericht moeten zijn op hoogwaardige materiaalrecycling, waarbij geavanceerde sortering een vereiste is. De resultaten van dit rapport versterken die visie op de toekomst.

 

Het rapport:

De resultaten van het onderzoek zijn op verschillende wetenschappelijke congressen internationaal gepresenteerd. Het rapport, getiteld “Comparing high-quality recycling and downcycling of plastics – Calculating carbon footprints using a basket of functions approach,” is hier beschikbaar .

 

Het werk werd uitgevoerd door Tomas Ekvall, onderzoeker bij TERRA, Linnea Granström en Rickard Jansson bij Swedish Plastic Recycling, en Emma Moberg en Tomas Rydberg, onderzoekers bij IVL.
Het project werd gefinancierd door het Zweedse Instituut voor Water- en Luchtkwaliteitsonderzoek (SIVL) en Swedish Plastic Recycling.

 

Voor- of nascheiding plastic verpakkingen

Het rapport maakt onderscheid tussen vooraf gescheiden inzameling en nascheiding van plastic verpakkingen uit gemengd huishoudelijk afval, maar richt zich voornamelijk op de impact van hoogwaardige recycling versus downcycling.

 

Vooraf gescheiden inzameling vs. nascheiding

Vooraf gescheiden inzameling: Dit is de huidige praktijk in Zweden, waarbij consumenten plastic verpakkingen apart moeten inleveren. De studie gebruikt gegevens van Zweedse Plastic Recycling en hun geavanceerde sorteerinstallatie (Site Zero) om de efficiëntie van dit systeem te analyseren. In hun scenario’s wordt uitgegaan van een collectiepercentage van 71,2% bij gescheiden inzameling, wat voldoende is om het huidige recyclingdoel van 50% te halen.

 

Nascheiding

Nascheiding wordt niet direct onderzocht als primair model in de studie, maar wordt genoemd als een mogelijke manier om extra plastics te verzamelen en zo de recyclingpercentages te verhogen. De studie verwijst naar bronnen die stellen dat een combinatie van gescheiden inzameling en nascheiding de totale inzameling kan verbeteren.

 

Belangrijke bevindingen hierover:

  • Gescheiden inzameling leidt tot hogere kwaliteit van gerecycled plastic, omdat het schoner en beter te sorteren is.
  • Nascheiding kan helpen om de totale inzameling te verhogen, maar het gerecyclede materiaal is vaak van lagere kwaliteit en minder geschikt voor hoogwaardige recycling.
  • Voor hoogwaardige recycling is gescheiden inzameling effectiever, omdat dit voorkomt dat plastic wordt vermengd met andere afvalstromen, wat de recyclingopbrengst verlaagt.

 

Hoewel nascheiding als een optie wordt genoemd, richt de studie zich vooral op de impact van hoogwaardige recycling binnen een systeem dat uitgaat van gescheiden inzameling als primaire methode.

 

Meer artikelen

recent new image
‘Hoogwaardige...

Een onderzoek in Zweden laat zien dat...

Lees meer
recent new image
Nieuwe training voor...

Het verpakkingslandschap verandert snel...

Lees meer
recent new image
Paneldiscussie PLMA:...

Op 30 januari 2025 vond de eerste...

Lees meer
recent new image
Circulair verpakken...

Alexander Reitz, team lead customer...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox