Het huidige systeem van plastic recycling loopt vast, benadrukt Klein Lankhorst. Innovatie in de sector stagneert, terwijl goedkope virgin plastics uit het buitenland, mede door lage olieprijzen, de Europese markt overspoelen. Dit zet Nederlandse recyclebedrijven onder druk en belemmert hun concurrentiekracht tegenover landen als China.
Tijdens het interview stelde Klein Lankhorst voor om:
- Fondsen beschikbaar te stellen voor innovatie.
- Snellere vergunningsprocedures te garanderen.
- Belastingverlagingen op gerecycled materiaal door te voeren.
- Ruimte te reserveren voor de recyclingindustrie.
'Zorg ervoor dat er een circulaire boterham verdiend kan worden, zodat innovatie wordt gestimuleerd', aldus Klein Lankhorst. Verpact probeert het verschil tussen virgin plastics en gerecycled materiaal te verkleinen door lagere tarieven te hanteren, maar benadrukt dat meer steun nodig is om structurele verandering te realiseren.
Breder economisch perspectief
Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, onderstreepte tijdens dezelfde uitzending dat de recyclingsector slechts één voorbeeld is van een industrie die worstelt met de teruglopende concurrentiekracht in Europa. Strengere regelgeving, zoals de aankomende Europese verpakkingsverordening (PPWR), vraagt om extra investeringen en beleidsmaatregelen om te kunnen voldoen aan circulaire ambities.
Tweede Kamerdebat biedt kansen
Op 19 december debatteert de Tweede Kamer over de circulaire economie. Volgens experts is dit het moment om de recyclingindustrie te ondersteunen met concrete oplossingen. Zonder aanvullende maatregelen dreigt de ambitie van een circulaire economie verder uit zicht te raken.
Terugkijken? Het volledige Nieuwsuur-item is te bekijken via deze link.