Gemak maakt verschil
Naast infrastructuur en design is consumentengedrag een essentiële factor. In 2024 voerde Heineken samen met onderzoeksbureau Kantar wereldwijd onderzoek uit naar de drijfveren en drempels van flesretour. De uitkomst is duidelijk: consumenten willen wel bijdragen aan duurzaamheid, maar alleen als het makkelijk en logisch aanvoelt.
“Het systeem moet eenvoudig, toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor zowel consumenten als bedrijven,” aldus Cramwinckel. “Ons onderzoek laat zien dat mensen gemotiveerd zijn, maar dat praktische en psychologische barrières hun gedrag beïnvloeden.”
Frictie verminderen
Onder de psychologische barrières vallen bijvoorbeeld wantrouwen in beloningssystemen, hygiënezorgen bij thuisopslag van lege flessen, en het ontbreken van een gewoonte om retourflessen in te leveren. Praktisch gezien spelen zaken als gebrek aan opslagruimte, moeite met transport en beperkte toegang tot inleverpunten een rol.
Heineken gebruikt deze inzichten om frictie te verminderen. Denk aan het verbeteren van inzamelsystemen, heldere communicatie over het nut van hergebruik, en het aanpassen van het verpakkingsontwerp. “We willen mensen helpen om duurzaam gedrag onderdeel van hun routine te maken,” zegt Cramwinckel.
Tekst loopt door onder afbeelding

Ellen MacArthur Foundation
Om hergebruik wereldwijd te versnellen, werkt Heineken samen met de Ellen MacArthur Foundation (EMF), een toonaangevende organisatie op het gebied van circulaire economie. Uit het Global Commitment-rapport van 2024 blijkt dat 64% van de deelnemende bedrijven inmiddels pilots met herbruikbare verpakkingen is gestart. Toch waarschuwt EMF dat alleen gecoördineerde actie op schaal echt het verschil maakt.
Heineken onderschrijft die visie. In samenwerking met andere bedrijven binnen het EMF-netwerk wil de brouwer werken aan gestandaardiseerde, effectieve hergebruiksystemen die wereldwijd toepasbaar zijn.
“Het gaat niet alleen om ons eigen merk,” benadrukt Cramwinckel. “We hebben een bredere coalitie nodig om van herbruikbare verpakkingen de norm te maken in plaats van de uitzondering.”
Hefboom voor net zero
De inzet op herbruikbare verpakkingen sluit naadloos aan op Heinekens bredere klimaatdoelstelling: net zero in scope 1 en 2 in 2030, en in de volledige keten tegen 2040. Door de afhankelijkheid van nieuwe materialen te verminderen en transportemissies terug te dringen, levert hergebruik een directe bijdrage aan het reduceren van de milieu-impact.
Met concrete projecten, gedragsinzichten en internationale samenwerking laat Heineken zien dat hergebruik meer is dan een goed voornemen. Het is een strategisch speerpunt binnen het streven naar een circulaire economie. Of zoals Cramwinckel het samenvat: “We willen dat hergebruik net zo vanzelfsprekend wordt als recyclen nu is.”
