De opdracht aan de STI Group was de bestaande verpakking voor 1 kilogram gerookte vis om te bouwen van piepschuim naar golfkarton. Het doel was om het volume aanzienlijk te verminderen en de recycleerbaarheid te optimaliseren om zo de CO2-uitstoot te verlagen.
‘Dit was een perfecte uitdaging voor ons Circular Innovation-team’, zegt Jakob Rinninger, CEO van STI Group. ‘Bij het ontwikkelen van nieuwe verpakkingen hanteren we een holistische benadering van optimalisatie, waarbij we naar alles kijken, van het product tot de logistiek en de materiaalcycli.’
Kartonnen verzendverpakking met barrièrecoating op waterbasis
De nieuwe, compact verpakking is gemaakt van golfkarton van nieuwe vezels, dat tegen vet wordt beschermd door een barrièrecoating op waterbasis die geschikt is voor direct contact met voedsel. Voor een betere hantering blijft de vis in vetvrij papier gewikkeld en wordt de verpakking verzegeld met een anticondensfolie.
Minder volume, minder CO2, minder kosten
Wanneer de golfkartonnen verpakking leeg is, neemt deze 92% minder opslagruimte in beslag dan zijn polystyreen voorganger, terwijl het verzendvolume, gevuld met vis, 53% minder is. Tegelijkertijd is de CO2-voetafdruk van het verpakkingsmateriaal zo’n 60% lager. Ten slotte bewijst dat duurzaam niet duur hoeft te zijn: de nieuwe verpakking kost minder dan de helft van de piepschuimversie die hij vervangt, aldus STI..
Daarnaast zijn de visverkopers, samen met detailhandelaren EDEKA en REWE, ook blij met de nieuwe oplossing, omdat het hun eigen opslagvolumes en recyclingkosten aanzienlijk vermindert. De lege golfkartonnen doos is eenvoudig te recyclen met oud papier, terwijl de foliehoes bij het plastic afval wordt gesorteerd.
Nu het eerste containerformaat met succes is vervangen, is de volgende stap het aanpakken van golfkartonoplossingen voor de visdozen van 2,5 en 4 kilogram.