Faerch groeit naar 60.000 ton rPET-recycling voor trays

Faerch groeit naar 60.000 ton rPET-recycling voor trays

De Deense verpakkingsproducent Faerch heeft in 2023 belangrijke vooruitgang geboekt op het gebied van duurzaamheid en circulariteit met hun Tray-to-Tray-concept. Dit concept werd gepresenteerd tijdens de NL Packaging Awards en benadrukt Faerch's inzet voor het hergebruik van PET-verpakkingen. Een van hun grootste mijlpalen was de forse uitbreiding van de Cirrec-fabriek in Duiven, Nederland, waar de recyclingcapaciteit is verdrievoudigd naar 60.000 ton post-consumer PET-schaaltjes per jaar.

‘De investering in Cirrec is het begin van een ambitieuze opschalingsreis’, zegt Johan Hendriks, de regionale CFO van Faerch. ‘Het doel is gebruikte voedselverpakkingen omzetten in nieuwe voedselverpakkingen.’
Faerch richt zich al vijf jaar op het sluiten van de productcyclus voor PET-verpakkingen en heeft aanzienlijk geïnvesteerd in de benodigde technologieën. In tegenstelling tot PET-flessen, die al een goede circulaire cyclus hebben, ontwikkelde Faerch een eigen circulaire cyclus specifiek voor PET-schaaltjes. Dit ondersteunt niet alleen hun eigen producten, maar helpt ook de hele verpakkingsindustrie vooruit.
Het ‘Evolve by Faerch’ concept speelt hierin een sleutelrol, waarbij gerecyclede verpakkingen centraal staan. Faerch benadrukt dat de toekomst van verpakkingen duurzaam moet zijn, met rPET-schaaltjes (gerecycled PET) als hoeksteen van hun strategie.

 

Succes na de NL Packaging Awards

Na hun deelname aan de NL Packaging Awards heeft Faerch's technologie meer bekendheid gekregen in de markt. Hun schaalvergroting naar het verwerken van 60.000 ton post-consumer afval is een belangrijke stap richting een circulaire economie. De groeiende vraag naar rPET-trays biedt zowel milieu- als economische voordelen. Zo verkleint het de CO2-voetafdruk en positioneert het Faerch als leider in duurzaam verpakkingsbeheer. ‘Onze aanpak sluit niet alleen aan bij regelgeving, maar zet ook een nieuwe standaard voor milieuverantwoordelijkheid,’ aldus Hendriks.

EHF78892

Impact van de PPWR

De nieuwe Europese Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) stelt strengere eisen aan verpakkingsbedrijven. Faerch verwelkomt deze regelgeving, omdat het aansluit bij hun circulaire visie. De PPWR introduceert een geharmoniseerd wettelijk kader in de EU, wat Faerch in staat stelt om lange termijn duurzaamheidsplannen te maken. De regelgeving stimuleert bovendien investeringen in rPET-recycling, wat zowel de capaciteit als de prijsstabiliteit ten goede komt. 
Daarnaast kiest Faerch er bewust voor om problematische materialen zoals PVC en PET-multilayer uit te faseren. ‘We maken actief stappen om design for recycling te bevorderen,’ legt Hendriks uit. Dit helpt vervuiling van rPET te verminderen en de circulariteit te verbeteren.

EHF80499

Vooruitgang en uitdagingen voor Faerch

Faerch heeft al langere tijd third-party certificaten die het gerecyclede PET-gehalte van hun producten bevestigen. Dit is een belangrijk in de strijd tegen greenwashing en sluit aan bij nieuwe wetgevingen, zoals de Spaanse Plastic Tax. Verder heeft het Science Based Targets initiative (SBTi) de emissiedoelen van Faerch goedgekeurd. Het bedrijf streeft naar een emissiereductie van 50% tegen 2030 (met 2022 als ijkpunt), met als einddoel netto nul emissies in 2040.

 

Goedkope virgin plastic

Een belangrijke uitdaging blijft echter de lage prijs van virgin plastic, wat duurzame keuzes minder aantrekkelijk maakt. Toch biedt rPET stabiliteit, omdat de prijs hiervan minder afhankelijk is van olieprijzen. Faerch blijft zich inzetten om de acceptatie van gerecycled materiaal te vergroten, vooral in transparante verpakkingen. ‘We zien parallellen met de ontwikkeling van rPET-flessen en blijven optimistisch over de toekomst,’ aldus Hendriks. ‘Faerch is vastbesloten om de industrie verder te leiden naar een circulaire toekomst, waarbij innovatie, technologie en regelgeving hand in hand gaan.’

 

Meer artikelen

recent new image
James Cropper en...

James Cropper en champagnehuis...

Lees meer
recent new image
Nieuwe EU-regels...

Bisfenol A (BPA), een chemische stof...

Lees meer
recent new image
Ekoplaza introduceert...

Ekoplaza heeft in Enschede een...

Lees meer
recent new image
Dropps verpakkingen zowel...

Dropps, een pionier in was- en...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox