Fromm Nederland duurzaam plastic

Duurzaam plastic: dit zijn de opties voor het verpakken

In ons dagelijks leven kunnen we niet om plastic heen. We lopen nu eenmaal tegen praktische situaties aan, waarbij de technische kenmerken van plastic superieur zijn aan de andere materialen. Duurzaamheid is een vereiste, maar plastic is soms onmisbaar. Voeg je beide woorden samen dan krijg je duurzaam plastic.

Duurzaam plastic?

Denk je aan plastic, dan denk je niet gelijk aan duurzaam. Sterker nog, de zorgen om een vervuilde planeet nemen toe en dan heeft plastic best een slecht imago. Toch bestaat duurzaam plastic. Fromm wil dit zo zorgvuldig mogelijk uitleggen.

Van biobased plastic tot biologisch afbreekbaar plastic

Bij duurzaam plastic wordt weleens gesproken over biobased plastic, biologisch afbreekbaar plastic en plastic met gerecyclede content. Deze hebben verschillende eigenschappen. 

  • Biobased plastic: wordt vervaardigd uit een zo groot mogelijk deel hernieuwbare grondstoffen. Denk hierbij aan plantaardige vetten, maiszetmeel en suikerriet. Voor de rest heeft biobased plastic dezelfde kenmerken als regulier plastic met aardolie.
  • Biologisch afbreekbaar plastic: dit soort plastic is afbreekbaar onder invloed van zon, vocht en een bepaalde samenstelling van schimmels en bacteriën. Europese normering: EN 13432. 
  • Composteerbaar plastic: is een variant van het biologisch afbreekbare, dit breekt nog eerder af. Conform Europese normering: EN14855.
  • Plastic met gerecyclede content: hierin heb je twee varianten Post Industrial Recycled (PIR, plastic afval uit de productie voordat het geconsumeerd is) en Post Consumer Recycled (PCR, nadat het plastic volledig geconsumeerd is). Het succesvol produceren ervan hangt samen met de zuiverheid van de afvalstroom van waaruit het type plastic wordt vervaardigd.

 

Polyester (PET) is een duurzame afvalstroom

PET is een plastic afvalstroom die we in Nederland goed op orde hebben dankzij het statiegeldsysteem op flessen. Bovendien is het recyclen van PET een van de meest energiezuinige recycleprocessen ten opzichte van andere materialen. Daarom beschouwen we PET als duurzaam plastic. Uit gerecyclede PET-flessengranulaat vervaardigen we omsnoerband.

Wanneer kies je voor duurzaam plastic?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt kiezen voor duurzaam plastic in je verpakkingsproces. Hoe minder hernieuwbare grondstoffen des te minder je afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Ook kan het je in staat stellen je CO2-uitstoot te verlagen. Maar in sommige verpakkingssituaties is het minder slim of minder duurzaam om in te zetten op biologisch afbreekbaar, biobased of plastic met gerecyclede content. Stabiliseer je bijvoorbeeld pallets met wikkelfolie? Je kunt dan in veel gevallen grotere duurzaamheidsslagen maken door over te gaan op dunnere foliën met een hoger rekpercentage. 

Het actuele verpakkingsbeleid verduurzamen?

Fromm onderzoekt graag hoe ver je kunt gaan ten opzichte van je actuele verpakkingsbeleid. 

  • Wat pak je in?
  • Hoe groen wil je zijn ten opzichte van je actuele beleid?
  • Wat heb je ervoor over? 

 

Fromm helpt graag alle bedrijven die hieraan willen werken! Neem vrijblijvend contact op via 030 206 18 60 of info@fromm.nl.

Meer artikelen

recent new image
EU-Raad keurt PPWR regels...

De Europese Raad heeft formeel de...

Lees meer
recent new image
‘Droppie maakt...

Met de recente opening van een...

Lees meer
recent new image
EUDR stelt strengere...

De EUDR regelgeving vervangt de...

Lees meer
recent new image
Smurfit Westrock lanceert...

Smurfit Westrock heeft de EasySplit...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox