Droppie introduceert Dropper

Droppie statiegeldmachine accepteert zak vol blikjes en flesjes

Droppie, de Amsterdamse start-up die zich inzet voor een afvalvrije toekomst lanceert midden in Amsterdam-West de eerste statiegeldmachine in een stedelijk gebied waar consumenten meerdere flesjes en blikjes in één keer kunnen inleveren. Deze machine, genaamd de ‘Dropper’, biedt een oplossing voor het efficiënter en makkelijker inleveren van statiegeldmateriaal.

Met de introductie van deze machine zet Droppie een belangrijke stap in het recyclingsproces. Bewoners kunnen nu hun statiegeldverpakkingen per zak of doos kwijt in plaats van flesjes en blikjes één voor één in de machine te moeten leggen. Hiermee speelt Droppie slim in op de realiteit dat veel mensen hun statiegeldverpakkingen thuis al verzamelen in grotere hoeveelheden. De nieuwe aanpak moet het recyclingproces versnellen en toegankelijker maken.

Tekst loopt door onder foto

Droppie app

Zo makkelijk mogelijk

Stef Traa, mede-oprichter van Droppie, benadrukt het belang van deze innovatie: “Het is cruciaal dat we recyclen zo gemakkelijk mogelijk maken voor de consument. Veel mensen verzamelen statiegeldverpakkingen thuis al in zakken of dozen, dus waarom zou je die niet in één keer kunnen inleveren? We zijn enorm trots dat we als eerste deze machine in een grote stad hebben kunnen plaatsen. Consumenten kunnen honderden items tegelijk inleveren en krijgen direct hun geld bijgeschreven via onze Droppie-app."

Duurzaamheid door data

Droppie kijkt verder dan alleen statiegeld. Naast het inzamelen van flesjes en blikjes, biedt het platform ook de mogelijkheid om andere recyclebare materialen in te leveren, zoals textiel, elektronica en sinds kort ook vormvaste plastic verpakkingen. Met dit bredere aanbod wil Droppie de afvalscheiding in de stad verder verbeteren en bijdragen aan een circulaire economie.

De datagestuurde aanpakvan Droppie is de sleutel. Door alle ingezamelde materialen te registreren, verzamelt het bedrijf waardevolle informatie die kan bijdragen aan betere recyclingmethodes. Deze data worden ingezet voor onderzoek naar de effectiviteit van inzamelpunten en de kwaliteit van het ingezamelde afval. Het ultieme doel: het recyclen nog efficiënter maken.

Dropper onthulling

Grote potentie

De lancering van de ‘Dropper’ komt tot stand in samenwerking met Statiegeld Nederland (onderdeel van Verpact.) Statiegeld Nederland levert de machine. Hester Klein Lankhorst, voorzitter van de Raad van Bestuur van Verpact, ziet grote potentie in deze innovatie: “Hoe meer statiegeldverpakkingen worden ingeleverd, hoe beter. Het voorkomt zwerfafval en zorgt dat blikjes en flesjes opnieuw gebruikt kunnen worden als grondstof. Met de nieuwe machine bij Droppie maken we het consumenten makkelijker om grote hoeveelheden statiegeldverpakkingen in één keer in te leveren. We hopen dit concept op veel meer plekken in Nederland te kunnen introduceren.”

Vormvast plastic

Naast de statiegeldmachine test Droppie ook een pilot voor het apart inzamelen van vormvaste plastic verpakkingen. Het doel is om de scheiding van verschillende afvalstromen te verbeteren en bij te dragen aan een schoner en efficiënter recyclingsproces.

Beloningssysteem

Wat Droppie onderscheidt van traditionele inzamelpunten is het beloningssysteem. Gebruikers van Droppie ontvangen niet alleen een vergoeding voor het inleveren van statiegeldverpakkingen, maar ook voor andere materialen, zoals frituurvet of elektronica. Via de Droppie-app kunnen klanten ervoor kiezen om de opbrengst te sparen, uit te laten betalen of te doneren aan een goed doel. Al meer dan 2500 klanten maken gebruik van deze mogelijkheden.

Opschalen

Natascha Hermsen, mede-oprichter van Droppie, is enthousiast over de toekomstplannen van het bedrijf: “Ons doel is om het recycling-ecosysteem in Nederland naar een hoger niveau te tillen. We willen opschalen en zorgen dat recyclen een dagelijkse bezigheid wordt voor iedereen, waar dan ook in het land. Daar hebben we ons bedrijfsmodel op ingericht.”

Met deze inieuwe benadering hoopt Droppie niet alleen een positieve impact te maken op het milieu, maar ook op de manier waarop consumenten omgaan met hun afval. Dankzij de ‘Dropper’ en de focus op gebruiksgemak, zet de start-up een nieuwe standaard voor recycling in de stad.

Dropper Droppie

 

Meer artikelen

recent new image
Optimaal thermformen met...

Het Duitse technologiebedrijf Watttron...

Lees meer
recent new image
INEOS Styrolution:...

INEOS Styrolution, producent van...

Lees meer
recent new image
EU-Raad keurt PPWR regels...

De Europese Raad heeft formeel de...

Lees meer
recent new image
‘Droppie maakt...

Met de recente opening van een...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox