Renom besprak deze trends tijdens de Global Release Liner Summit begin dit jaar in Chicago. In de afgelopen jaren is het belang van duurzaamheid over de hele wereld gegroeid. Bedrijven proberen de ecologische voetafdruk van hun producten en productie te verminderen, het gebruik van gerecyclede materialen te verhogen en de recycling van hun producen gemakkelijker te maken. De release liner industrie, die release liners produceert voor etiketten, dubbelzijdige tape of industriële folies, wil daarbij niet achter lopen.

Núria Renom: ‘Co-creatie helpt ons om innovatieve materialen te ontwikkelen die niet alleen de duurzaamheid maar ook de efficiëntie verbeteren.’
Duurzaamheid
‘Bij UPM geven we duurzaamheid een belangrijke plaats in de waardeketen. Co-creatie helpt ons om innovatieve materialen te ontwikkelen die niet alleen de duurzaamheid maar ook de efficiëntie te verbeteren,’ zegt Renom. UPM ondersteunt volop de initiatieven van CELAB, de organisatie die sinds haar oprichting een circulaire economie voor release liners in Europa promoot. In de VS was het tot voor kort wachten op een gelijksoortig initiatief.
Daar is ondertussen verandering in gekomen. De samenwerking tussen CELAB Noord-Amerika en het Amerikaanse Tag and Label Manufacturing Institute (TLMI) en in het bijzonder het Amerikaanse Liner Recycling Initiative (LRI) komen op kruissnelheid.
‘Maar het belangrijkste knelpunt blijft de hoeveelheid ingezamelde liners. We moedigen alle bedrijven vurig aan om de ambities van CELAB te steunen en de recyclingpercentages zoveel mogelijk te verhogen, zowel hier in Europa als in de VS. ‘Een grote beschikbaarheid van gebruikte liners is een sleutelelement voor de ontwikkeling van een leefbare efficiënte recyclingsindustrie.’

Dunnere release liners
Renon ziet ook een sterke trend naar downgauging, het gebruik van steeds dunner rugpapier. Ook weer vooral in Europa, maar er zijn nu ook tekenen dat de VS begint te volgen. ‘In het verleden was een standaardkwaliteit van 65 g/m² gebruikelijk. Dat is stapsgewijs verminderd. Tegenwoordig is minstens 10 gram lager de standaard.
Moderne liners zijn aanzienlijk dunner zijn, maar toch voldoende sterk om etiketten op hoge snelheid automatisch aan te brengen aan te brengen, zonder onderbrekingen, bijvoorbeeld door het scheuren van de rol. Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee voor fabrikanten. Het stelt hogere eisen aan het stansen en aan de siliconentechnologieën, die zorgen voor een betere verankering. UPM werkt daarom intens samen met siliconenfabrikanten en fabrikanten van stansmachines.
Verdere digitalisering en AI
De digitalisering van de productie helpt UPM nu al om een constante kwaliteit te garanderen. Renom: ‘AI-aangedreven vision-systemen zullen in de toekomst het oppervlak van release liners inspecteren op defecten, zoals luchtbellen, rimpels of ongelijkmatige coatings. Dit zal helpen om de kwaliteit van de productie te garanderen en de noodzaak van handmatige inspectie verminderen.’
AI zal echter vooral bij de ontwikkeling van nieuwe materialen en lijmrecepten een ingrijpende rol spelen. AI biedt mogelijkheden om enorme hoeveelheden gegevens over bestaande materialen te analyseren. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om nieuwe formuleringen te identificeren en de afgifte-eigenschappen, duurzaamheid en milieuprestaties te verbeteren. Het kan ook worden gebruikt om de prestaties van de liner onder verschillende temperatuur- en vochtigheidsgraden te voorspellen, of om te voorspellen hoe verschillende materialen en coatings de hechtingseigenschappen kunnen beïnvloeden.