Deze samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling van lichtgewicht, duurzame verpakkingszakken, gemaakt met een dunne co-extrusiefilmstructuur die voor minimaal 60% bestaat uit polymeren geproduceerd met bio-grondstoffen afkomstig van gebruikt frituurvet (UCO).
Gebruikt frituurvet
De gesloten kringloop begint bij het verzamelen van gebruikt frituurvet uit de productie van Lamb Weston, dat wordt omgezet in bio-grondstoffen. Deze grondstoffen worden vervolgens gebruikt om gecertificeerde bio-hernieuwbare SABIC® HDPE en SUPEER™ mLLDPE (metalloceen lineair-lagedichtheidpolyetheen) polymeren te produceren. De uiteindelijke verpakkingen bevatten ten minste 60% van deze UCO-gebaseerde bio-hernieuwbare polymeren, onderdeel van SABIC’s TRUCIRCLE™-portfolio. Oerlemans Plastics, onderdeel van OPACKGROUP en gespecialiseerd in flexibele verpakkingen, zet deze polymeren om in een meerlaagse PE-folie voor de voorgebakken diepgevroren aardappelproducten van Lamb Weston.
Khaled Al-Jalawi, Global Director Circular Economy Business bij SABIC, benadrukt het belang van deze samenwerking: "Dit project illustreert het concept van circulariteit door het benutten van gebruikt frituurvet om circulaire polymeren te produceren die zijn ontworpen voor recycleerbaarheid. Het gesloten kringloopproces is een stap richting een duurzamere toekomst."
Bio-circulaire oplossing
De nieuwe verpakkingen van Lamb Weston hebben een hernieuwbare grondstofinhoud van minstens 60%, gecertificeerd volgens het ISCC PLUS-massabalansregime. Dit systeem maakt het mogelijk om de hernieuwbare inhoud door de hele toeleveringsketen heen te volgen, van polymeer tot film.
Sebastiaan Besems, VP Commercial EMEA bij Lamb Weston, verklaart: “Consumenten, distributeurs en retailers zijn steeds bewuster bezig met hun ecologische voetafdruk en geven de voorkeur aan duurzamere verpakkingen. Met deze nieuwe bio-circulaire verpakkingsoplossing, gemaakt van 60% bio-circulair plastic afkomstig van ons gebruikte frituurvet, spelen we in op deze trend. Het gebruik van SABIC’s bio-hernieuwbare polymeren zorgt ervoor dat onze verpakkingen 30% minder CO2 uitstoten, wat perfect aansluit bij de verwachtingen van milieubewuste consumenten.”
Deze innovatie draagt ook bij aan Lamb Weston’s bredere duurzaamheidsdoelstellingen. Tegen 2030 wil het bedrijf de voedselverspilling halveren, de koolstofvoetafdruk van hun producten met 25% verlagen en meer circulaire productieprocessen invoeren.
30% lagere CO2-uitstoot
Laura Hanegraaf, Sales Manager bij Oerlemans Plastics, voegt toe: “Deze samenwerking toont ons gezamenlijke streven naar het bevorderen van laag-koolstof en hernieuwbare producten binnen de verpakkingsindustrie. Het stelt ons in staat om klanten hoogwaardige flexibele folies te bieden, gemaakt van hernieuwbare materialen zoals gebruikt frituurvet.”
Laura Hanegraaf
Dankzij een vermindering van de foliedikte met 20% hebben de nieuwe zakken een gemiddeld gewicht van slechts 10 gram, wat bijdraagt aan een circa 30% lagere CO2-uitstoot in vergelijking met de vorige verpakkingen. De HDPE-hars van SABIC in de filmstructuur zorgt voor sterkte en flexibiliteit, terwijl het SUPEER mLLDPE-granulaat uitstekende seals biedt. Beide materialen voldoen aan de Europese en Amerikaanse eisen voor voedselcontact.
Marktintroductie
Na uitgebreide testen werden de eerste diepgevroren aardappelproducten verpakt in zakken met deze nieuwe meerlaagse folie in september gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dankzij de innovatieve combinatie van bio-hernieuwbare grondstoffen en een dunnere filmstructuur heeft deze verpakkingsoplossing een aanzienlijke impact op de vermindering van de ecologische voetafdruk van Lamb Weston’s producten.