‘Afwegingskader biedt helderheid over SUP-regeling’

Partners for Innovation en Rebel hebben een Afwegingskader opgezet die helderheid brengt in de “Regelgeving kunststofproducten voor eenmalig gebruik” Deze Regelgeving is vanaf 1 januari 2023 van kracht vloeit voort uit de Europese Single Use Plastic-richtlijn (SUP). Het hulpmiddel bevat beslisbomen, definities en voorbeelden voor voedselverpakkingen, zakjes en wikkels, drinkbekers en drankverpakkingen. Staatsecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer geadviseerd om dit Afwegingskader toe te gaan passen. De Tweede Kamer moet nog beslissen.

De implicaties van de richtlijn voor verpakkingen zijn ingrijpend, zowel praktisch als financieel. De belangrijkste vraag die de sector zich stelt is welke verpakkingen nu precies onder de richtlijn vallen. Doorslaggevend hierbij is de vraag waar de inhoud van die verpakkingen geconsumeerd wordt en of de verpakking de neiging heeft om als zwerfafval te eindigen. Dit wordt onder meer beïnvloed door het volume en het aantal porties dat een verpakking bevat.

SUP beslisboom

Het afwegingskader geeft via beslisbomen, definities en talrijke voorbeelden helderheid voor vormvaste voedselverpakkingen, zakjes en wikkels, drinkbekers en drankverpakkingen.

Afwegingskader SUP beslisboom

 

Voorbeelden van SUP-regeling

‘Het Afwegingskader geeft helderheid wat wel en niet onder de SUP-regeling valt’, zegt Siem Haffmans van Partners for Innovation. ‘Er is bijvoorbeeld veel onduidelijkheid over portieverpakkingen. Er geldt nu dat alles dat kleiner is dan twee porties onder de SUP valt. Voor een klein zakje wortelen bijvoorbeeld, dat je meeneemt voor onderweg, moeten bedrijven nu gaan betalen. En ook voor een maaltijdsalade in een PET-bakje bijvoorbeeld, moeten bedrijven nu 50 cent extra rekenen. Dat geld gaat naar het Afvalfonds en die betalen de gemeenten weer om het afval dat op straat terecht komt, op te ruimen.’

Haffmans verwacht dat de SUP-regeling grote impact heeft op veel bedrijven. ‘Bedrijven moeten veel gaan bijhouden en als ze geen alternatieve bedenken voor de plastic verpakkingen zullen ze veel geld moeten afdragen. Bedrijven kunnen met behulp van het Afwegingskader uitvinden waar ze aan toe zijn.’

 

 

 

Meer artikelen

recent new image
James Cropper en...

James Cropper en champagnehuis...

Lees meer
recent new image
Nieuwe EU-regels...

Bisfenol A (BPA), een chemische stof...

Lees meer
recent new image
Ekoplaza introduceert...

Ekoplaza heeft in Enschede een...

Lees meer
recent new image
Dropps verpakkingen zowel...

Dropps, een pionier in was- en...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox