De Zweden zijn goed in bronsortering en geven aan dat ze gemiddeld 8 op de 10 verpakkingen inleveren voor recycling. De verpakkingen die de inwoners van Zweden in 2022 via het inzamelsysteem van FTI inleverden voor recycling, droegen bij aan het vermijden van 528.891 ton CO2e (kooldioxide-equivalenten). Dat komt overeen met de uitstoot van 66.000 ronden over de hele wereld rijden met een benzineauto.
Afval sorteren
‘Uit de statistieken blijkt duidelijk dat het sorteren en recyclen van afval daadwerkelijk een verschil maakt’, zegt Malin Ryding, hoofd communicatie bij FTI. ‘In Zweden zijn we goed in bronsortering, maar we moeten nog beter worden. Voor elke verpakking die wordt gesorteerd en gerecycled, wordt de klimaatvoetafdruk verkleind.’
Twee kilo CO2e per kilo plastic
Uit de statistieken blijkt ook dat als alle verpakkingen die vorig jaar bij het restafval belandden, op bron gesorteerd waren en voor recycling waren achtergelaten, dit een lagere uitstoot zou hebben betekend, wat overeenkomt met 1,6 miljoen retourvluchten tussen Göteborg en Stockholm. Bovendien laten de statistieken de klimaatwinst zien voor verschillende verpakkingen en materialen. Bijvoorbeeld dat voor elke kilo plastic verpakkingen die in het inzamelsysteem van FTI ter recycling wordt aangeboden, in plaats van bij het restafval te worden weggegooid, de uitstoot met twee kilo CO2e wordt verminderd. Dit betekent een vermeden uitstoot die gelijk is aan bijvoorbeeld één kilometer met een benzineauto.
Consument wil graag bijdragen aan beter milieu
‘Het overgrote deel sorteert juist omdat ze willen bijdragen aan een beter milieu. Uw verpakkingen inleveren voor recycling is een eenvoudige handeling die iedereen kan doen om natuurlijke hulpbronnen te sparen, het totale energieverbruik te verminderen en de uitstoot van kooldioxide te verlagen. Samen kunnen we een groot verschil maken voor een duurzamere samenleving’, zegt Malin Ryding.