Digitaal watermerk verbetert recycling

Digitaal watermerk verbetert recycling

AIM, een organisatie van Europese brand owners, heeft een digitaal watermerk ontwikkeld waarmee verpakkingen beter zijn te sorteren en recyclen. Meer dan 85 bedrijven en organisaties, die de hele verpakkingswaardeketen vertegenwoordigen, hebben hun krachten gebundeld in het project met de naam HolyGrail 2.0.

 

AIM heeft het ambitieuze doel om uit te zoeken of een baanbrekende technologie met digitale watermerken een betere sortering en hogere kwaliteit van gerecyclede verpakkingsmaterialen mogelijk maakt. Het uiteindelijke doel is een circulaire economie.
De nieuwe technologie heeft de naam HolyGrail 2.0 gekregen en is een verdere ontwikkeling van het oorspronkelijke HolyGrail project, dat van 2016 tot 2019 werd geleid door de Ellen MacArthur Foundation en dat een proefproject was met als doel het nut te bewijzen van een digitale watermerktechnologie voor het grootschalig en nauwkeurig sorteren en recyclen van afval.

Postzegel

Volgens AIM bevatten de digitale watermerken speciale codes, waarbij elke code de grootte van een postzegel heeft. De codes, die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog, worden aangebracht om het oppervlak van consumentenverpakkingen te bedekken en bevatten verschillende soorten informatie over de specifieke verpakking en de materialen ervan.
Naast dit 'digitale recyclingpaspoort' kunnen digitale watermerken ook worden gebruikt in andere gebieden, zoals consumentenbetrokkenheid, logistiek en retail acties.
Wanneer verpakkingen een afval- en sorteerfaciliteit binnengaan, kunnen de digitale watermerken worden gedetecteerd en gedecodeerd door een hoge resolutie camera op de sorteerlijn. Vervolgens kunnen - op basis van de informatie in de codes - de verpakkingen in de juiste afvalstromen worden gesorteerd. Dit zou resulteren in betere en nauwkeurigere sorteerstromen en dus een hogere kwaliteit van recycling.

Mondi

Een van de verpakkingsbedrijven die momenteel HolyGrail 2.0-technologie test, is Mondi. Het bedrijf meldt in een persbericht dat het met de nieuwe HolyGrail 2.0-technologie mogelijk wordt om materialen nauwkeuriger te scheiden en nieuwe afvalstromen te genereren, die vervolgens kunnen worden gerecycled met verbeterde recyclingtechnologie. De digitale watermerken betekenen ook andere mogelijkheden: zo kunnen consumenten smartphones en een app gebruiken om informatie te krijgen over de verpakking en hoe deze te recyclen, en kunnen merkeigenaren de codes voorzien van productinformatie, et cetera.
Samen met een aantal belangrijke klanten is het bedrijf van plan om volledige industriële tests uit te voeren met verpakkingen met digitale HolyGrail 2.0-codes.

Artikel delen