‘Enerzijds is dit bier verpakt in een blauwe fles als een eerbetoon aan de familie Regout die vroeger met prachtige glas en kristal werken maakte’, zegt Bastiaan Bronkhorst. ‘Anderzijds is dit een opvallende fles die anders is dan andere. Ook geeft het blauw een frisse uitstraling aan het bier dat erin zit, en waarvoor het ook gebrouwen is, een frisse zomerse dorstlesser, met veel smaak.’
Verpakkingsdesign
Naar de vraag over hoe het design tot stand is gekomen, antwoord Bronkhorst: ‘Wij werken met adviesgroepen en zoeken naar de juiste uitstraling passend bij het imago en bij hetgeen we willen zijn. Daarvoor zijn lokale betrokkenen in de vorm van onze Kanselarij raad betrokken om hiernaar te kijken. Uiteindelijk heeft Olivier Paquay van Fama Volat en Lis Collijn van HSG in samenspraak met mijzelf het daadwerkelijke design tot stand gebracht.’
Eigen naam voor Mergel Wit
De Stadsbrouwerij wilde bewust een opzichzelfstaande naam hebben, buiten de familie van Stadsbrouwerij Maastricht bieren. ‘Daarom staat Mergel er prominent op’, zegt Bronkhorst. ‘De gouden kleur is een link naar de grandeur en het joie de vivre van Maastricht. De ster van Maastricht is de afkomst Maastricht. We hebben gekozen voor wit papier dat dikker en kwalitatief is. Wit staat ook voor de frisheid en het geeft meer cachet.’
Verder valt op dat het label afwijkt van de andere bieren in het assortiment. Hierover zegt de algemeen directeur: ‘We wilden een bier wilden maken dat ons in al onze facetten weergeeft. Dit is het bier waarmee we landelijk onderscheidend willen zijn. De andere bieren is ons kwalitatief vaste assortiment. Met Mergel wit willen we communiceren en harten in Nederland winnen.’
Burtoniseren
Over de smaak van het bier zegt brouwer Michael vertelt; ‘Mergel is het materiaal waar de mooiste gebouwen van zijn gemaakt, waar de Romeinen hun bruggen mee bouwden en de stad Maastricht als fundament op rust. Die smaak wilden we letterlijk en figuurlijk laten terugkomen in ons bier. Dus we dachten; waarom voegen we het niet toe aan het bier?’
‘Na de eerste brouwsels ervaarden we dat de kalk eigenschappen van mergel zijn te proeven in zijn frisse, doordrinkbare karakter met een hoppige afdronk. Mergel of kiezelgoer is een bekend middel om een bier van de fijnste filtering te voorzien, maar het is naar eigen onderzoek nog niet aan een bier toegevoegd. Daarmee is het, zover het onderzoek strekt, uniek in de bierwereld.
‘Mergel zelf geeft weinig smaak’, vult Bronkhorst aan. ‘Hoewel door het op het flesje te zetten, mensen wel herkenning hebben. Mergel zorgt ervoor dat de ph waarde (zuurtegraad) van het water daalt. Dit heet burtoniseren. Dat geeft een zachtere smaak en uiteindelijk een mineralig karakter bij de afdronk.’