Rinze Willemsen: Boracay ging op slot tot stranden schoon waren

Voor verpakkende bedrijven is het niet eenvoudig een juiste duurzame koer te bepalen. Zo’n vijf jaar gelden was er de hype rondom bio-plastics, in 2020 komen we er met z’n allen achter dat bijvoorbeeld bio-plastics gewoonweg niet beter zijn voor het milieu als je ze vergelijkt met gerecycled PET of PP. Daarnaast is het vreemd dat we nu opeens meer bomen gaan omhakken om massaal kartonnen verpakkingen te gaan maken, of dat we voedingsstoffen gaan verwerken tot een zogenaamd mooi bio verantwoord bakje waarin onder meer geslacht vlees ligt te dobberen op een soort maandverbandje. 

Het probleem ligt niet bij de consument maar bij de retailer die met krappe marges moet werken om de concurrentie voor te blijven. Die bedrijven staan behoorlijk onder druk, en dan nog niet te spreken over allerlei nieuwe milieuwetgevingen waaraan ze moeten voldoen. Het is geen kwestie van zogenaamd keurig duurzaam willen verpakken, het komt er uiteindelijk op neer om zo goedkoop mogelijk te kunnen blijven verpakken. Daarom zou het goed zijn als de Nederlandse overheid het de retailers niet zo ingewikkeld maakt. Het zou mooi zijn als ze eens flink geld pompen in goede recyclesystemen voor plastic.

In het prachtige Filippijnen waar ik woonachtig ben, zie je enorme verpakkingsvervuiling in de grote steden, maar ga je naar de provincies zie je dat men bijvoorbeeld veelal bordjes/bakjes uit grote bladeren vormt. Zero vervuiling dus, wij denken dat we zo slim zijn, maar in dit soort landen hadden ze het allemaal al ver voor onze komst voor elkaar.

Het duurzaam moeten verpakken is dus noodzakelijk geworden omdat we er met z’n allen door de welvaart een zooitje van hebben gemaakt.

De president hier heeft het wat anders aangepakt. Hij is één van de weinigen die gewoon een totaal eEiland op slot heeft gedaan vanwege de enorme vervuiling zoals plastic verpakkingen die de toeristen achterlieten.  Opruimen die zooi, anders blijft het eiland gewoon dicht, hoe krachtig is dat! De lokale economie heeft hierdoor miljarden aan inkomsten gemist, maar het mooie eiland Boracay is wel herstellende.

Het zou goed zijn als de Nederlandse regering de consumenten die er een rotzooi van maken zwaarder aangepakt met extra hoge boetes. Denk aan het zwerfafval in bermen en parken en op stranden. Het wordt tijd dat ook wij als consumenten de verantwoording nemen in plaats van alleen de industrie de schuld te geven van alle rotzooi die we met z’n allen veroorzaken.

Creatief ondernemer Rinze Willemsen, woonachtig en werkende in Azië.