‘Nog veel te winnen bij food waste thuis’

‘Food waste-projecten voor groenten en fruit zijn vaak gericht op de opslag in magazijnen en houdbaarheid in de winkels, maar men vergeet vaak de opslag thuis bij de consument’, meent professor Leon Terry, directeur duurzaamheid bij de Cranfield Univeristy. ‘Daar valt nog veel te winnen.’ Hij gaf zijn visie tijdens het congres Package Global Summit in Amsterdam.

‘Een deel van de oplossing ligt in op maat gemaakte verpakkingen die zijn afgestemd op het gebruik, dat per ketenonderdeel kan verschillen. En bewustzijn creëren bij de consument middels campagnes draagt ook bij aan de oplossing.’ Daarnaast veroorzaakt een verkeerde timing van het oogsten en verpakken veel verlies. ‘Voor appels maakt het minder uit. Een appel is na het plukken nog lang houdbaar. In september geplukt, kunnen ze door koeltechnieken maanden later bij de consument terecht komen. De verliezen in keten bij het magazijn, het verpakken en de retail zijn relatief laag. Voor broccoli ligt dat anders. Dat moet na het plukken snel verpakt en geconserveerd worden, anders wordt het geel.’

www.cranfield.ac.uk

Food waste congres
Op woensdag 4 oktober organiseert VerpakkingsManagement een congres over voedselverspilling.

 

Reacties

Reactie toevoegen