Lego-onderdelen voortaan verpakt in papier

Lego-onderdelen voortaan verpakt in papier

Speelgoedfabrikant Lego gaat vanaf 2021 de kunststof zakjes die worden gebruikt voor het verpakken van losse onderdelen in zijn sets, vervangen voor FSC-gecertificeerde recyclebare, papieren verpakkingen.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?

Het bedrijf heeft aangekondigd dat het met een investering van 400 miljoen dollar haar duurzaamheidsinspanningen wil ondersteunen. Een van de doelen is dat aan het einde van 2025 alle verpakkingen duurzaam en recyclebaar zijn. De papieren verpakkingen voor de losse set-onderdelen is een eerste stap.

Brieven voor Lego

Generatie Z toonde hoe bewust zij bezig zijn met het klimaat en het milieu. Zij schreven brieven naar de Deense speelgoedfabrikant met de vraag waarom er nog steeds in plastic werd verpakt. ‘Dit inspireerde ons om de verandering voor papieren zakjes door te voeren’, verklaart Tim Brooks, vice-president milieuverantwoordelijkheid bij Lego.

Er zijn verschillende prototypes gemaakt van een aantal verschillende duurzame materialen en getest met ouders en kinderen. De kinderen vonden de papieren zakken die werden uitgeprobeerd leuk, omdat ‘ze milieuvriendelijk en gemakkelijk te openen zijn.’

Speelgoedfabrikant Lego stapt voor losse set-onderdelen over van plastic naar papieren zakken

Plastic blokjes

Het speelgoedbedrijf gebruikt ongeveer 5.000 ton plastic per jaar om de producten te verpakken, goed voor 10% van de totale verpakking. Een veel groter probleem daarentegen zijn de Lego-blokjes zelf. Hiervoor is 90.000 ton plastic per jaar nodig. De onderneming is al jaren bezig een alternatief te vinden, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. De ecologische blokjes moeten namelijk net zo veilig, duurzaam en technisch correct zijn als de kunststof variant. Ook de kleurvastheid en de compatibiliteit met oudere blokjes zijn van belang. Het onderzoek naar nieuwe, duurzamere kunststoffen uit hernieuwbare en gerecyclede bronnen gaat door. De fabrikant wil de krachten bundelen met onderzoeksinstituten en andere bedrijven. Met name ondernemingen die nieuwe technologieën voor recycling en biobased materiaal ontwikkelen voor het vinden van materialen die even duurzaam en van kwaliteit zijn als de gebruikte materialen.

Artikel delen