hubergroup presenteert barrièrecoating

hubergroup presenteert barrièrecoating

hubergroup Print Solutions introduceert een barrièrecoating die beschermt tegen water. De Hydro-X GA Water Barrier Coating is met name geschikt voor oppervlaktedruk in de verpakkingsindustrie, zowel in de voedings- als in de non-foodsector.

Door een herziene formulering van de bindmiddelen voor de coating op waterbasis toe te passen, is PE-folie lamineren als een waterbarrière niet meer nodig. Papieren verpakkingen met een barrièrecoating kunnen worden gerecycled in bestaande papierrecyclingsysteem. Overstappen van conventionele verpakkingen naar pure papieren verpakkingen met een barrièrecoating is een kosteneffectieve en milieuvriendelijkere optie. De Hydro-X GA Water Barrier Coating is nu wereldwijd verkrijgbaar, stelt de Duitse onderneming, actief op het gebied van drukinkten en printhulpmiddelen.

Ontwikkeling portfolio hubergroup

Christian Schirrmacher, Global Project Manager Water Based Inks bij hubergroup Print Solutions: ‘We zijn voortdurend bezig om ons portfolio verder te ontwikkelen. We richten ons met name op de voordelen voor onze klanten en het duurzaamheidsaspect. Met de Hydro-X GA Water Barrier Coating hebben we als team weer een mijlpaal bereikt.’ Hij voegt toe: ‘Het doel is om onze klanten in staat te stellen milieuvriendelijkere verpakkingsoplossingen te produceren. Door gebruik te maken van de nieuwe coating is het mogelijk om over te schakelen van laminaatstructuren naar mono-materiaal papier. Voor deze stap is nog maar één beschikbare inkteenheid nodig om de coating aan te brengen.’


Nieuwe barrièrecoating van hubergroup bestand tegen water

Schirrmacher noemt de volgende voordelen:

  • Verbeterde recyclebaarheid, omdat er al een gevestigd recyclingsysteem voor zuivere papieren verpakkingen bestaat.
  • De serie toepassingen voor zuivere papierverpakkingen wordt uitgebreid tot sectoren die voorheen afhankelijk waren van PE/papierverpakkingen.
  • Lagere materiaalkosten door besparingen op kunststoffolies, die nu worden vervangen door de coating.
  • Kortere verwerkingstijden, omdat polyetheen (PE) lamineren of extrusiecoating niet langer nodig is, wat resulteert in een stap minder in het proces.
  • In een volledige kostenanalyse resulteert het eindproduct in lagere kosten voor een voldoende technisch barrière-effect.
  • Optimale productbescherming.

Stijging product houdbaarheid

De coating zorgt naar eigen zeggen voor een sterk waterafstotend oppervlak, waardoor de houdbaarheid van een product wordt verhoogd.


Voorbeeld van met en zonder de nieuwe hubergroup barrièrecoating

De barrièrecoating is onder andere geschikt voor het verpakken van vochtgevoelige voedingsmiddelen, zoals suiker, meel en droog dierlijk voedsel, maar ook voor toepassingen in de non-foodsector. Voorbeelden daarvan zijn cementverpakkingen en secundaire verpakkingen voor kopieerpapier.

Lutz Frischmann, Global Product Director Flexible Packaging, ziet dat de verpakkingsindustrie grote veranderingen ondergaat. Hij ziet een duidelijke trend naar mono-materialen en dus naar barrièrecoatings. ‘Momenteel werken we intensief aan de ontwikkeling en productie van aanvullende beschermende coatings, zoals een zuurstofbarrièrecoating. Vanwege het duurzaamheidsaspect zien we aanzienlijke mogelijkheden in deze productgroepen.’