Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang slaan handen ineen

Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang slaan handen ineen

Stichting Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang gaan samenwerken om geavanceerde recycling van verpakkingsafval mogelijk te maken. Het Afvalfonds en Nedvang sloten in dit kader een samenwerkingsovereenkomst om moeilijk te recyclen plastic verpakkingsafval te leveren aan SABIC en Plastic Energy’s chemische recyclingfabriek SPEAR in Geleen (SABIC Plastic Energy Advanced Recycling).

 

De twee bedrijven onderzoeken en regisseren innovaties die bij kunnen dragen aan het meer en vooral nog beter recyclen van verpakkingen en de meer hoogwaardige inzet van recyclaat. Met deze overeenkomst worden de mogelijkheden en kansen van geavanceerde recycling (chemisch recyclen) verder onderzocht.

Afvalfonds wil koploperspositie behouden

‘We willen de ketens optimaal sluiten. Wij zijn daarom, met de hele keten, altijd op zoek naar optimalisaties, nieuwe technieken en goed werkende samenwerkingsverbanden. We kijken vooruit, en willen onze koploperpositie in Europa behouden. Het Afvalfonds en Nedvang zijn dan ook trots op deze samenwerking met SPEAR’, zegt het Afvalfonds.

De bouw van het SPEAR project in Geleen is in januari 2021 gestart en de verwachting is dat de geavanceerde recyclingeenheid eind 2022 operationeel zal zijn.

Kunststoffolies eerste stap

 


Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang gaan samenwerken om geavanceerde recycling van verpakkingsafval mogelijk te maken.
Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang gaan samenwerken om geavanceerde recycling van verpakkingsafval mogelijk te maken.

 

Er wordt gestart met de levering van folies uit nagescheiden restafval en in aanvulling daarop worden ook de mogelijkheden onderzocht om plastic verpakkingsafval te leveren dat mechanisch moeilijk of niet recyclebaar is. Om in de toekomst de ambitieuze recycledoestellingen te halen, stimuleren het Afvalfonds en Nedvang innovatie voor nieuwe recycletechnieken. Met deze pilot wordt bekeken of en in hoeverre deze recyclingtechniek een toegevoegde waarde kan leveren voor plastic materiaalstromen die nu moeilijk of niet recyclebaar zijn.

Hoe werkt dit proces?

Het pyrolyse-proces van SPEAR zet gebruikt plastic om in een gerecyclede olie, TACOIL. Deze TACOIL wordt door SABIC gebruikt in hun productieproces als alternatief voor traditionele fossiele materialen om nieuw plastic te maken. Voor dit proces gaat Nedvang, organisator van inzameling en recycling van verpakkingsafval in Nederland, voor de helft van de totale capaciteit materiaal in vlokkenvorm aanleveren. Momenteel zijn gesprekken met diverse marktpartijen gaande die het materiaal kunnen voorbehandelen om het geschikt te maken voor levering aan SPEAR.

Elke verpakking telt

‘Succesvol hergebruik van verpakkingsafval kan niet zonder te blijven innoveren. Als Afvalfonds en Nedvang stimuleren wij niet alleen innovatie in de recycling van folies, ook de recycling van PET-schaaltjes en drankenkartons pakken wij aan, samen met de partijen die deze verpakkingen gebruiken en recyclen. We nemen in deze projecten de regie in handen en willen hiermee de koers uitzetten richting een circulaire economie voor verpakkingen’, aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Artikel delen